Gázüzeműt vagy faszenest?

2016.04.15.
Vissza

Gázos, faszenes, esetleg mindkettő?

Az emberek többségénél, mikor új grillsütőt szeretne vásárolni az első kérdés, ami felmerül, hogy gázosat vagy faszeneset válasszon. Ha kikéri a barátai, ismerősei véleményét némelyek a faszenes, mások a gázgrillek mellett teszik le a voksukat, de akár az is előfordulhat, hogy valakinek mindkettő van. Hogyan döntse el akkor, hogy melyik lenne a jó választás?
Ön tapasztalt gázgrilles, vagy esetleg eddig csak fröccsöntött faszenes grillezője volt? Esetleg ez az Ön első grillsütője, és nagyon megterhelőnek érzi a döntés súlyát? Ne aggódjon, nem dönthet rosszul, mert mindkét típusú BBQ kiváló lehetőségeket kínál. Meg fogja látni, ahogy egyre inkább beleássa majd magát a grillezés csodálatos kulináris világába, hogy rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, mikor grillsütő vásárlásáról dönt.

  • Kényelem

Azt az utánozhatatlan kényelmet, amit a jól megépített gázgrillek kínálnak azzal, hogy egyetlen gombnyomásra működőképessé tehetjük őket nehéz felülmúlni. Egyszerűen megnyitja a gázcsapot, megnyomja a gyújtógombot, és grillje azonnal életre kel. Ezután kicsit vár, míg előmelegedik a sütő és már grillezhet is. A faszenes grillek kétségtelenül nagyobb erőfeszítést igényelnek: meg kell venni, majd elrendezni a szenet és a gyújtókockákat, meggyújtani, életben tartani a tüzet és várni. A gázgrilleket gyorsaságban és egyszerű kezelhetőségben lehetetlen felülmúlni. A faszén szerelmesei meg pihenjenek egy kicsit, míg kivárják azt az extra 10 percet.

  • Íz

Akik hosszú ideje faszénen grilleznek, bizonyára arra esküsznek, hogy az így készült ételek BBQ-ízben felülmúlhatatlanok. A grillezés eszenciája azonban, bármily meglepő: a grillezett ételből a forró felületre lecseppenő zsírnak és nedveknek köszönhető, melyek aztán elpárolognak. A faszenes grillekben ezt az égő faszén biztosítja. A Broil King gázgrillekben pedig a lecseppenő nedvesség elpárologtatása a rozsdamentes acél Flav-R-Wave rendszeren valósul meg, melynek eredménye egy rendkívül hasonló barbecue íz lesz. A faszenes grillek túl magas hőmérsékleten íztelen és szagtalan eredményt produkálnak, ha azonban a hőmérsékletet ideális szinten tudjuk tartani, akkor kiváló sütési eredményt és íz élményt érhetünk el velük. A hagyományos, füstös grillételek különleges íz hatását és karakterét tovább erősíthetjük, ha gázüzemű grillsütőnkbe ízesített faforgácsot helyezünk.

  • Jellemzők

Vásárolhat olyan gázgrilleket, melyek beépített oldalégővel és roston sütővel vannak felszerelve. Kibővítheti sütési repertoárját néhány egyszerű kiegészítővel is. A legfontosabb azonban, hogy a Broil King gázgrillek olyan széles választékot kínálnak, hogy mindenki megtalálhatja a számára ideális méretet, akár kettő, akár huszonkettő ember számára készít ételt. Ezek a grillek olyan különleges tulajdonságok arzenáljával vannak felszerelve, melyek új fejezetet nyitnak a régi, kedvenc grillételeink elkészítésénél. Egy füstölő faforgáccsal megbolondított Broil King gázgrill biztosan kiváló eredményt produkál, akár bordát, akár egyéb lédús ételt kíván elkészíteni, természetesen kevés erőfeszítéssel. A különleges grillezési kiegészítőkkel pedig még szélesebb kulináris világ tárulhat fel Ön előtt, hiszen rengeteg receptet elkészíthet, a pizzától a süteményekig. (A Broil King grillek minőségi jellemzőihez vessen egy pillantást a 18-19. oldalra.)

  • Sütési technikák

Minden jól felépített gázgrill alkalmas kell, hogy legyen a magas hőmérsékleten történő perzselésre, akár steak-et, karajt, vagy csirkemellet készít, így mindig garantálható a tökéletes steak-house minőség. Amennyiben a lassú tempó áll inkább közel Önhöz és szívesen elszöszmötöl a grillezéssel, akkor minden bizonnyal egy jó minőségű faszenes grillre van szüksége. A jó hír azonban az, hogy bár a gázgrillekkel rendkívül egyszerű fenntartani az alacsony hőmérsékletet a lassú tűzön sütött húsokhoz, de a faszenes grillen is olyan ínycsiklandó steak-et készíthetünk, amellyel még egy tapasztalt grillszakembert is elkápráztathatunk. (További információkat a különféle sütési technikákról az 5. oldalon talál.)

  • Kiadások

Mikor arról dönt, hogy milyen grillsütőt szeretne vásárolni, gondoljon a minőségre, a tartósságra és a teljesítményre is. Ezek nagyon fontos szempontok, hogyha Ön igazán élvezni szeretné grillezőjét az elkövetkezendő években. A grillvásárlás nem egy átlagos bevásárlás, hiszen egy jól megválasztott BBQ-val családja évekig élvezheti az emlékezetesnél emlékezetesebb grillpartikat. A működtetéshez akár gázt, akár faszenet használ, mindkettő viszonylag olcsó, azonban a használat során felmerülő költségek magasabbak a faszén esetében.

  • A döntés

A döntést Önnek kell meghoznia. Választhat egy grillsütőt a Broil King széles kollekciójából, melyek mindenki számára tetszetős dizájnnal készülnek és még azok számára is elsőre megnyerőek, akik csak most ássák bele magukat először a grillezés rejtelmeibe. Az érme egyik oldalán egy magas minőségű, könnyen használható gázgrill, a másikon egy hagyományos és lassú faszenes grill áll (mint a Broil King Keg), valójában mindkettő kiváló rugalmasságot és ár-érték arányt biztosít az ételkészítés terén. De persze a legfontosabbak úgyis azok

értesüljönakcióinkról, receptjeinkről,
tippjeinkről

 
tectona grandis üzletek