Grillezési módok - mit hogyan 1. rész

2016.03.07.
Vissza

Mit-hogyan…? - Direkt és Indirekt sütés

Cikksorozatunkból kiderül. Kezdjük az alapoknál, ismerkedjünk meg a kétféle alap grillezési módszerrel. 
A kültéri grillsütőkön a húsok, zöldségek, köretek, vagy akár a rakott ételek, a kukoricakenyér, az ízletes desszertek, mint például a nyársra tűzött gyümölcs fondü vagy a morzsás sütemény elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a konyhában történő sütés-fűzés.  Nem kell hozzá más, mint egy párolótetővel rendelkező grillsütő és egy kis segítség, hogy az első próbálkozások tapasztalatai által Önből is profi grillszakács váljon.
A párolótetővel rendelkező kerti grillsütők kétféle sütési módszer alkalmazását teszik lehetővé,  a direkt és indirekt sütést.

  • Grillezés, direkt sütés (nyitott fedéllel)

Ezt a módszert direkt sütésnek is nevezzük, mivel az ételt közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük nyitott tető mellett. Ez a barbecue hagyományos módja. Ehhez melegítsük elő a kerti sütőt magas fokozaton, lecsukott fedéllel öt percig. Kenjük be a hús felületét egy kis olajjal a grillezés előtt. A fűszereket csak közvetlenül azelőtt adjuk hozzá, hogy az ételt a sütőfelületre helyezzük (a pácolás kivételével). Azok a pácok, amelyek cukrot vagy mézet tartalmaznak, könnyen megégnek, ezért pácolt étel esetén alacsony vagy közepes hőt alkalmazzunk és gyakran locsolgassuk a húst.

 


 

  • Indirekt sütés (lecsukott fedéllel)

Ezt indirekt sütésnek nevezik, melyet lecsukott fedél mellett végeznek. Az ételt serpenyőben vagy tepsiben helyezzük az előmelegített kerti sütőbe és úgy sütjük meg, mint ahogy a konyhai sütőben tennénk. Bármely hagyományos sütési recept alkalmas a kerti sütőben való hússütéshez, azzal a többlettel, hogy a kerti sütők nagyobbak, mint a legnagyobb hagyományos sütő. Ez azt jelenti, hogy megsüthetjük a legnagyobb pulykát, sonkát és egész halat, melyekkel otthon eddig nem is próbálkozhattunk volna. Ha a kerti sütőben az indirekt sütést alkalmazzuk, fontos, hogy csak azok a lángok legyenek meggyújtva, melyek NEM közvetlenül az edény alatt vannak, különben az étel leég. Csak az edény mellett két oldalról elhelyezkedő lángokat gyújtsuk meg. Az ételt a sütőrácsra is lehet helyezni és így csukott fedél mellett sütni.

értesüljönakcióinkról, receptjeinkről,
tippjeinkről

 
tectona grandis üzletek