Grillezési módok - mit hogyan 2. rész

2016.04.14.
Vissza

Mit-hogyan...? - Nyárson sütés

A nyárson sütött ételek szaftosak, aromásak és ínycsiklandóak. Az opcionális nyárson sütő rendszer  ltalában húsok és szárnyasok sütésére szolgál, és úgy van kialakítva, hogy a hátsó láng segítségével süsse a húst infravörös hő használatával. A láng helyzete lehetővé teszi, hogy az étel alá egy edényt helyezzünk, amelyben felfoghatjuk a kicsorgó szaftot a locsoláshoz és a szószhoz. Az edény tartalmának ízesítéséhez zöldfűszereket, hagymát vagy egyéb, készen vásárolható fűszerkeverékeket használhatunk. A hátsó láng infravörös típusú, mely intenzíven pirító, sugárzó hőt bocsát ki. Az intenzív hő megőrzi a minőségi húsáruban található természetes szaftot és tápanyagokat.

A nyárson sütés ideje hozzávetőlegesen megegyezik a sütőben történő sütés idejével, de a szél, a levegő hőmérséklete és a berendezés elhelyezése is befolyásolhatják a sütési időt, de mindezt nagyon hamar ki fogja tapasztalni. Javasolt húshőmérő használata annak ellenőrzésére, hogy bármely készített étel elérte-e a kívánt állagot a nyárson sütés közben.

A NYÁRSON SÜTÉS JELENTŐSEN HOSSZABB IDŐT VEHET IGÉNYBE, MINT A DIREKT HŐVEL TÖRTÉNŐ SÜTÉS, DE AZ EREDMÉNY MEGÉRI A TÖBBLET IDŐT ÉS A FÁRADOZÁST.

  • Az étel forgatása

Nyárson sütéskor az étel forgatása a legfontosabb dolog. A nyársnak egyenletesen kell forognia, különben a megállítás és újra elindítás azt eredményezheti, hogy az étel nem egyenletesen sül meg, és a nehezebb oldal megéghet. A legkönnyebben forgatható ételek azok, melyeknek egyforma az alakja és a textúrája. Úgy ellenőrizhetjük, hogy az étel megfelelő egyensúlyban lesz-e, amikor rögzítjük, ha a nyárs végeit lazán a tenyerünkbe vesszük. Ha nem fordul el, forgassuk el negyed  ordulattal. Ha még mindig stabil, még egy negyed fordulatot fordítsunk rajta. Meg kell állnia forgás nélkül ezekben a pozíciókban. Ekkor behelyezhetjük a kerti grillsütőbe.

  • Az étel előkészítése

Amikor a szárnyast előkészítjük, nyomjuk össze szorosan a madarat, hogy a szárnyak és a combok a testéhez közel legyenek. A belsejét meg ezt megelőzően meg lehet tölteni. Húzzuk le a nyaki bőrt, és egy kis nyárs segítségével rögzítsük a szárnyas hátához. Hosszanti irányban húzzuk fel a nyársra, a villacsont két ága között átszúrva. Állítsuk középre a szárnyast és rögzítsük a tartóvillákkal. Ellenőrizzük a fent leírt módszerrel, hogy egyensúlyban van-e!

értesüljönakcióinkról, receptjeinkről,
tippjeinkről

 
tectona grandis üzletek