Grillezett kürtőskalács roston sült gyümölcssalátával

2017.11.02.
Vissza

Díjnyertes recept

MÓDSZER: KÖZVETETT GRILLEZÉS - BBQ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ: 30 perces előkészítés, 1-1,5 óra fermentációs idő a tésztához és kb. 20 perc grillEZÉS

Egy grillversenyen (Bergisch BBQ 2013) elért harmadik helyezésével ezt a receptet muszáj lesz idén kipróbálnod. Ha másért nem is, legalább azért, hogy a téli grillezés örömeit is megismerd.
Készíts a grillen forralt bort is, amit iszogathatsz közben. Hóesésben a legjobb. 

Amire szükséged van az alapanyagokon kívül:

  • egy gázüzemű BBQ sütő
  • nyársforgató
  • sütőfa henger

Hozzávalók a tésztához

  • 50 ml víz
  • 30 g élesztő
  • 4 evőkanál vaníliacukor
  • 100 ml tej
  • 2 evőkanál darált földimogyoró
  • 500 g liszt
  • 2 tojás
  • reszelt citromhéj (kb. 1/4 citrom)
  • csipet só
  • vaj, méz

Hozzávalók a külső ízesítéshez

  • darált földimogyoró
  • cukor
  • fahéj

Hozzávalók a gyümölcssalátához

  • vaníliás krém (pl: puding)
  • grillezett gyümölcs
  • méz
  • reszelt citromhéj

Előkészítés
Keverd össze a vizet az élesztővel és a cukorral, és várj, amíg az élesztő el nem kezd dolgozni. Ezután a keveréket feldolgozod a maradék összetevőkkel (tej, mogyoró, liszt, tojás, citrom, só). Az így gyúrt tésztát hagyd kelni.
Míg az tészta kel, elkészítheted a gyümölcssalátát. Válaszd ki kedvenc szezonális gyümölcseidet és vágd őket kisebb (ha van vaslapod) vagy nagyobb (ha rácson készíted) darabokra.
Az ízesítéshez szükséges cukor, mogyoró és fahéj keveréket is előkésztheted, de máshogy is ízesítheted a tésztát, ahogy az ízlésed kívánja. A lényeg, hogy ebbe forgasd bele a tésztát még melegen, közvetlenül a sütés után.

Tipp: terítsd szét egy konyharuhán mielőtt még elkészül a tészta a grillen, erről könnyen felveszi a meleg tészta a cukrozott bevonót.

Miután a tészta kb. 1-1,5 órát kelt, negyedeld el és mindegyiket sodord egy hosszú, körülbelül 1-2 cm átmérőjű csíkra. Ezeket a csíkokat kb. 3-5 mm vastagságban tekerd fel a forgónyársra szerelt sütőfa hengerre.

Tipp: a sütőfa hengert kend be vajjal, így biztosan nem tapad rá a tészta

Sütés
A legjobb, ha a hátsó gázégődet használod, ha van, de ha nem áll rendelkezésre, akkor használhatod az alap gázégőket is, utóbbi esetében használd egyforma magasra tekerve az összes égőt. Melegítsd fel a grillsütőt csukott tető mellett 180-200 C-ra, és tartsd azonos hőfokon végig. Természetesen fedett tető mellett süss. Miközben sül a kalács, felváltva kenegesd folyékony vajjal és/vagy mézzel. Körülbelül 20-30 percig tart a sütés. Akkor lesz készen, ha a tészta aranybarnára sül.
Ha elkészült, szedd le a sütőfa hengert a nyársforgatóról és hengereld bele az előre elkészített mogyorós-cukros-fahéjas keverékbe.
Negyedeld el kalácsot, hogy kisebb "tálakként" szolgálhassanak a gyümölcssaláta számára, ezeket a kis kelyheket helyezd rá a tálaláshoz szánt tányérra.
Ezután grillezed meg a gyümölcssalátát röviden, amíg meleg és kissé karamellizált nem lesz és töltsd a kis kürtőskalács tálakba.
Tegyél egy kis vaníliás krémet a tetejére, csorgasd meg egy kis mézzel. Szórd meg reszelt citromhéjjal.

ElkészültÉL! Jó étvágyat!

tectona grandis üzletek
  • tectona grandis hűvösvölgyi út
  • 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 181.
  • +36(1) 392-7985
  • info@tectonagrandis.hu
  • Nyitvatartás:
    hétfő-péntek 10.00–18.00
    szombat 10.00–16.00
    vasárnap zárva