Hogyan grillezzünk tökéletes steak-et?

2017.04.14.
Vissza

A steak nem játék!

Ha már vásároltál marhahúst a szupermarket húspultjánál vagy hentesnél, bizonyára hallottál már a különféle húsrészekről. Lehet, hogy mégsem tudod pontosan, mit is takarnak valójában ezek a furcsán hangzó elnevezések?
Nos, most már fogod tudni! Segítséget nyújtunk Neked, hogy különbséget tudj tenni a marha legkedveltebb részei között a bélszíntől a keresztfartőig.

  • Vesepecsenye vagy bélszín: a leglágyabb húsrészt jelenti. A marha hátrészének közepén található, a keresztfartő és a bordák között. A vesepecsenye kivételesen lágy, mivel az ezt tartó izmokat ritkán használja az állat. A felszeletelt vesepecsenyét nevezik fillet mignon-nak, vagyis bélszínszeletnek.
  • T-csont (T-bone): a T-csont húsrész a hátszín csont közé ékelődött része, amelyet egy T-alakú csont oszt ketté a kisebb vesepecsenyére (bélszín) és a nagyobb lapos hátszínre. Ez nem annyira lágy, mint a porterhouse hússzelet, de még mindig nagyon ízletes.
  • Porterhouse: a porterhouse húsrész a lapos hátszín vastagabb végének egy nagyobb része. A porterhouse tartalmaz egy T alakú csontot, és egy nagydarab vesepecsenyét. A porterhouse az egyik legkedveltebb steakfajta.
  • Magas hátszín vagy rostélyos: felszeletelve a magas hátszín az egyik legkedveltebb és legzaftosabb húsfajta, ami csak kapható. A bordarészen lévő húsok lágyak és zsírosabbak, mint a marha többi része. Ez a zsírtöbblet teszi a rostélyost különösen lággyá és telt ízűvé.
  • Hasaalja/lebernyeg: a hasaalja hússzeleteket a marha hasizmából vágják. A hasaalja hús sokkal rágósabb, mint a bélszín vagy bordából készült hússzelet, éppen ezért a legtöbb hasaalja steak receptben a húst be kell pácolni vagy meg kell párolni.
  • Hátszín: a keresztfartő valójában többféle húsrészre tagolódik. A felső keresztfartő a legízletesebb. Az alsó keresztfartő kevésbé lágy, sokkal nagyobb és általában akkor kínálják, ha valaki hátszínt szeretne vásárolni.

Útmutató a tökéletesen grillezett steak-hez

A tökéletes, közepesen átsütött, 2,5 cm vastag, szakmai berkekben „New York Strip”-nek nevezett steak elkészítéséhez kövesd az alábbi egyszerű lépéseket:
Pácold be a hússzeletet 1 órára szobahőmérsékleten vagy akár 24 órára hűtőben. Ha a hűtőt választod, fél órával felhasználás előtt vedd ki onnan és felhasználásig tartsd szobahőmérsékleten, hogy egyenletesebben süljön át.
Melegítsd elő a grillezőt MEDIUM/HIGH (közepes/magas) hőfokon. Keféld át a rácsot olívaolajjal és folytasd az alábbiak szerint.
Megjegyzés: A hússzeletekben lévő csont átsüléséhez több időre van szükség. A sütési időt befolyásolhatja a szélerősség, a külső hőmérséklet, valamint a hús vastagsága és sütés előtti hőmérséklete.
 ElkészültÉL! Jó étvágyat!

 

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu