Köszönet a füstért

2017.09.30.
Vissza

 

A fával való füstölést ételeink elkészítése során, bár a modern grillezés vívmányának tűnik, de különböző kultúrák már évszázadok óta használják, főleg a húsok ízesítésére és tartósítására. Gondoljunk a fafüstre úgy, mint egy extra fűszerre! Fontos, hogy összehangoljuk a fűszereinket: a füstös ízt épp úgy, mint a szószok, pácok zamatát, valamint a hús saját aromáját. A füstöléssel a gázüzemű és a faszenes grilleknél is ugyanazt a hatás érhetjük el, sőt, léteznek már felsőkategóriás faszenes füstölők is, mellyel még markánsabb lesz a végeredmény.

Ahogy a fűszereknek is megvan a saját aromájuk, úgy a különböző fafajták is eltérő ízt kölcsönöznek ételeinknek, mikor füstölünk velük: mesquite és hickory fák intenzív és fűszeres ízétől, egészen az alma vagy cseresznye édeskés-zamatos karakteréig terjed a füstös aromák palettája.
Ha még sosem használtál faforgácsot, vigyázz, hogy ne vidd túlzásba! Először csak egy kisebb adag (kb. félcsészényi) faforgácsot használj: első lépésként áztasd be fél órára, majd tedd a rozsdamentes acél vagy öntött vas füstölő dobozba. Ahhoz, hogy optimális eredményt érj el, távolítsd el az egyik sütőrácsot és a megtöltött tartályt helyezd közvetlenül a lángfogóra, így a hő füstöt eredményez, mely ízt ad a húsnak.  A füstöléshez szükséges hő általában alacsony vagy közepes.

Ugye, milyen egyszerű? A füstölő doboz praktikus kiegészítő a füstölés műveletéhez, mivel remekül cirkulál benne a levegő, továbbá megtartja a hamut is, hogy grilleződ mindig tiszta maradhasson. Az alma és a cseresznye lágyabb íze kezdésnek tökéletes választás.

Tippek:

  • Szárított zöldfűszereket és egyéb fűszereket is adhatunk a fa chipshez az egyedi ízhatás elérése érdekében.
  • Csökkenthetjük a füstös íz erősségét, ha csak a sütési idő feléig vagy háromnegyedéig füstöljük a húst.
  • Az eredendően olajban gazdag ételek jól füstölhetőek, míg a szárazabb ételeknek jó tesz egy kis pácolás.

Ahol füst van, ott feltétlenül tűznek is kell lennie?
Rendkívül fontos, hogy megakadályozzuk a faforgács begyulladását, mert az égő faforgács füstjének keserű-fanyar íze van, ami nem tesz jót az ételünknek. A hirtelen hőhatás szintén ronthat az eredményen. Ehhez a legfontosabb teendőnk, hogy mindig beáztassuk a faforgácsot használat előtt, és hogy folyamatosan ellenőrizzük a sütési hőmérsékletet, kiváltképp, ha gázgrillel dolgozunk. A faszenes grillek esetében a légáramlás szabályozása a kulcs a hőmérséklet beállításához és a füstölési folyamat irányításához egyaránt. Ez egy kis gyakorlattal hamarosan rutin feladattá válik. Ha már gyakorlottá váltál a faforgács mennyiségének meghatározása terén, ne riadj vissza egy kis kísérletezéstől sem. Használj különböző faforgácsokat az eltérő ízhatás elérése érdekében, vagy alkoss új aromákat a különböző típusú faforgácsok kombinálásával, hiszen számos világhírű grill étterem használ ilyen keverékeket. Próbáld ki te is az alma és hickory, valamint a cseresznye és éger kombinációját a valódi édes, füstös élmény eléréséhez. A faszenes grilleken való “közeli és lassú” sütésnél kiváló megoldás, ha nagyobb mennyiségű keményfát keversz a faszénhez, így hosszabb füstölési idővel, tradicionális “déli barbecue”- stílussal készíthetjük el kedvenc ételeinket.

Füstöléshez ajánljuk alábbi termékeinket, melyek között találsz füstölő tartályokat, fa chipseket, sőt füstölő lapokat is. Falapon történő sütéshez itt találsz segítséget.
 

 

 

tectona grandis üzletek

 

Tectona Grandis Selection

2045 Törökbálint, Tó u. 2.

+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu

Nyitvatartás:
hétfő-szombat 10.00–19.00
vasárnap 10.00–18.00