Köszönet a füstért

2017.09.30.
Vissza

 

A fával való füstölést ételeink elkészítése során, bár a modern grillezés vívmányának tűnik, de különböző kultúrák már évszázadok óta használják, főleg a húsok ízesítésére és tartósítására. Gondoljunk a fafüstre úgy, mint egy extra fűszerre! Fontos, hogy összehangoljuk a fűszereinket: a füstös ízt épp úgy, mint a szószok, pácok zamatát, valamint a hús saját aromáját. A füstöléssel a gázüzemű és a faszenes grilleknél is ugyanazt a hatás érhetjük el, sőt, léteznek már felsőkategóriás faszenes füstölők is, mellyel még markánsabb lesz a végeredmény.

Ahogy a fűszereknek is megvan a saját aromájuk, úgy a különböző fafajták is eltérő ízt kölcsönöznek ételeinknek, mikor füstölünk velük: mesquite és hickory fák intenzív és fűszeres ízétől, egészen az alma vagy cseresznye édeskés-zamatos karakteréig terjed a füstös aromák palettája.
Ha még sosem használtál faforgácsot, vigyázz, hogy ne vidd túlzásba! Először csak egy kisebb adag (kb. félcsészényi) faforgácsot használj: első lépésként áztasd be fél órára, majd tedd a rozsdamentes acél vagy öntött vas füstölő dobozba. Ahhoz, hogy optimális eredményt érj el, távolítsd el az egyik sütőrácsot és a megtöltött tartályt helyezd közvetlenül a lángfogóra, így a hő füstöt eredményez, mely ízt ad a húsnak.  A füstöléshez szükséges hő általában alacsony vagy közepes.

Ugye, milyen egyszerű? A füstölő doboz praktikus kiegészítő a füstölés műveletéhez, mivel remekül cirkulál benne a levegő, továbbá megtartja a hamut is, hogy grilleződ mindig tiszta maradhasson. Az alma és a cseresznye lágyabb íze kezdésnek tökéletes választás.

Tippek:

  • Szárított zöldfűszereket és egyéb fűszereket is adhatunk a fa chipshez az egyedi ízhatás elérése érdekében.
  • Csökkenthetjük a füstös íz erősségét, ha csak a sütési idő feléig vagy háromnegyedéig füstöljük a húst.
  • Az eredendően olajban gazdag ételek jól füstölhetőek, míg a szárazabb ételeknek jó tesz egy kis pácolás.

Ahol füst van, ott feltétlenül tűznek is kell lennie?
Rendkívül fontos, hogy megakadályozzuk a faforgács begyulladását, mert az égő faforgács füstjének keserű-fanyar íze van, ami nem tesz jót az ételünknek. A hirtelen hőhatás szintén ronthat az eredményen. Ehhez a legfontosabb teendőnk, hogy mindig beáztassuk a faforgácsot használat előtt, és hogy folyamatosan ellenőrizzük a sütési hőmérsékletet, kiváltképp, ha gázgrillel dolgozunk. A faszenes grillek esetében a légáramlás szabályozása a kulcs a hőmérséklet beállításához és a füstölési folyamat irányításához egyaránt. Ez egy kis gyakorlattal hamarosan rutin feladattá válik. Ha már gyakorlottá váltál a faforgács mennyiségének meghatározása terén, ne riadj vissza egy kis kísérletezéstől sem. Használj különböző faforgácsokat az eltérő ízhatás elérése érdekében, vagy alkoss új aromákat a különböző típusú faforgácsok kombinálásával, hiszen számos világhírű grill étterem használ ilyen keverékeket. Próbáld ki te is az alma és hickory, valamint a cseresznye és éger kombinációját a valódi édes, füstös élmény eléréséhez. A faszenes grilleken való “közeli és lassú” sütésnél kiváló megoldás, ha nagyobb mennyiségű keményfát keversz a faszénhez, így hosszabb füstölési idővel, tradicionális “déli barbecue”- stílussal készíthetjük el kedvenc ételeinket.

Füstöléshez ajánljuk alábbi termékeinket, melyek között találsz füstölő tartályokat, fa chipseket, sőt füstölő lapokat is. Falapon történő sütéshez itt találsz segítséget.
 

 

 

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu