A grillezett ételek társítása sörrel és borral

2017.05.29.
Vissza

 

Semmi kétség: egy szabadtéri grillezés élvezeti értékét nagymértékben a tányérra kerülő étel ízével mérhetjük le, van azonban valami, ami sok ember számára nem nyilvánvaló: mégpedig az, hogy az étellel kínált ital legalább annyit nyom a latba, mint maga az étel. Köztudott, hogy a barbecue és a sör kéz a kézben járnak, vannak azonban olyan sörfajták, amelyek még élvezetesebbé tehetik a  felszolgált ételeket. Ha te (vagy vendégeid) nem tartoznak a sörkedvelők közé, a bor szintén nagyszerű kísérője a grillezett ételeknek.

Néhányunk számára újdonságként hathat, hogy a bor ételekkel való társítása messze túlmutat azon az alapszabályon, miszerint vörös bort a vörös húsok mellé, fehér bort pedig szárnyas és halételekhez szolgáljunk fel. Az alábbiakban összegyűjtöttünk egy rövid útmutatót arról, milyen sör-, és borfajtát kínálj a grillen készülő ételekhez. Egészségedre!

Ha könnyebb ételeket – mint például vegetáriánus, hal-, vagy könnyű csirkeételt - készítesz a grillen, az ehhez illő ideális sörfajta a Weissbier vagy a Dunkelweiss lenne. Ezek nem nyomják el a könnyedebb ételek ízét, sőt saját aromájukkal tökéletesen harmonizálnak velük. Ami a borokat illeti, próbáld ki a könnyű fehér borokat, mint például a rizling, a muskotályos vagy a nem fahordóban érlelt Sauvignon Blanc, amelyek kiemelik az ízek harmóniáját.

Pizza, szendvicsek vagy kiadós levesek (igen, leveseket is el tud készíteni a grillezőn) esetében a borostyán sör nagyszerű párosítás az étel mellé. A pizza borral már egy kissé trükkösebb párosítás. Egy vegetariánus pizza isteni egy zamatos Petite Sirah vörös borral. Ha a pizza húsalappal – és például pepperónival vagy csirkehússal - készül, akkor viszont egy Zinfandel vörös bor csodákat művel az ízekkel.

Sok ember szereti erősebben megfűszerezni grillezéskor a készülő ételeket. Ha te is ezek közé tartozol, akkor egy enyhén kesernyés ízű sörrel, mint például egy Golden, Blonde vagy amerikai búzasörrel érdemes az ételt kiegészíteni. Borok tekintetében egy rizling vagy egy Pinot Blanc bármelyik fűszeres étel kiváló kísérője. 

A steakhez, bordához, szűzpecsenyéhez vagy bárányhoz hasonló nehéz főételek mellé olyasvalamit kell párosítanunk, amely ízvilágában felveszi a versenyt az étellel, azonban nem telít el túlságosan. A legjobb választás egy Vienna/Octoberfest stílusú lager sör, mivel ezek nem olyan nehezek, mint a világos sörök. Ha bort szeretnél felszolgálni az étel mellé, a legjobb, ha tölgyfa hordóban érlelt Merlot, Cabernet Franc vagy a Shiraz-hoz hasonló telt borok közül választasz. Ezeknek a testes boroknak kitűnően illik az ízük az előbb említett húsételekhez.

Végezetül pedig milyen is lenne egy szabadtéri sütögetés hamburger, hot dog és kolbász nélkül? A tipikus grill ételek legjobb barátja a tradicionális angol vagy amerikai barna sör, melyek kesernyés aromájukkal frissítő ízt hagyva a szájban feledtetik a zsíros falatokat. Ami a borokat illeti, egy Rosé szinte mindenhez passzol, különösen az olaszos ízvilágú kolbászokhoz.

A grillezett ételek, a sör és a bor csodálatos harmóniát alkotnak egymással, de ami igazán különlegessé tesz egy szabadtéri grillezést, az a családdal és barátokkal eltöltött minőségi idő élvezete és az új ízek kipróbálása. Az italok ételekhez párosításában nem léteznek kőbe vésett receptek, úgyhogy bátran találd meg azt a kombinációt, amely a leginkább kedvedre való és élvezd, de persze csak felelősen, mértékkel.

 

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu