Grillezési módok - mit hogyan 1. rész

2016.03.07.
Vissza

Mit-hogyan…? - Direkt és Indirekt sütés

Cikksorozatunkból kiderül. Kezdjük az alapoknál, ismerkedjünk meg a kétféle alap grillezési módszerrel. 
A kültéri grillsütőkön a húsok, zöldségek, köretek, vagy akár a rakott ételek, a kukoricakenyér, az ízletes desszertek, mint például a nyársra tűzött gyümölcs fondü vagy a morzsás sütemény elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a konyhában történő sütés-fűzés.  Nem kell hozzá más, mint egy párolótetővel rendelkező grillsütő és egy kis segítség, hogy az első próbálkozások tapasztalatai által belőled is profi grillszakács váljon.
A párolótetővel rendelkező kerti grillsütők kétféle sütési módszer alkalmazását teszik lehetővé,  a direkt és indirekt sütést.

  • Grillezés, direkt sütés (nyitott fedéllel)

Ezt a módszert direkt sütésnek is nevezzük, mivel az ételt közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük nyitott tető mellett. Ezt a technikát az egy adagos ételekhez javasoljuk, amilyen például a steak, karaj, hal, hamburger, kebab és a különféle zöldségek, vagy bármi egyéb alapanyag, amely nem igényel hosszabb sütögetést.
További előnye ennek a technikának a tökéletes “steak house” gyémánt rajzolat, mely beleég a grillezett húsokba és zöldségekbe. A legjobb minőségű öntöttvas sütőrácsok használatával a közvetlen sütés egy ideális módszer a grillezéshez.

Ez a módszer roppant egyszerű előkészületet igényel. A legjobb eredmény elérése érdekében melegítsd elő a grillt magas fokozaton 5-10 percig, távolítsd el a leégett ételmaradványokat a sütőrácsokról egy drótkefével, majd permetezd vagy kend le a rácsokat olajjal, hogy elkerüld az étel letapadását. Vedd le a hőmérsékletet a szükséges fokozatra, kend be a hús felületét egy kis olajjal a grillezés előtt, majd helyezze a sütni kívánt ételt a rácsokra, és már készen is van. Ugye, megmondtuk, hogy egyszerű lesz? 

Tipp: Azok a pácok, amelyek cukrot vagy mézet tartalmaznak, könnyen megégnek, ezért pácolt étel esetén alacsony vagy közepes hőt alkalmazzunk és gyakran locsolgassuk a húst.
A fűszereket csak közvetlenül azelőtt adjuk hozzá, hogy az ételt a sütőfelületre helyezzük (a pácolás kivételével).

 


 

  • Indirekt sütés (lecsukott fedéllel)

A közvetett grillezési módszer egy lassú sütési technika a nagyobb húsok sütéséhez, mint például az egyben sültek, vagy szárnyasok. Ahogy a nevében is benne van, az ételt nem a láng fölött közvetlenül sütjük, hanem meleg, cirkuláló levegőben. Két féle közvetett sütési módszer létezik, mindkettő alacsonyabb sütési fokozaton, zárt fedővel történik. Az egyik a csepegtetőtálcás módszer, a másik pedig egy begyújtatlan égő segítségével történik. Mivel nem szükséges megfordítani, vagy beolajozni az ételt ez a grillezési technika különösen biztonságos: a fellángolás kizárható.

Csepegtetőtálcás módszer
Ezzel a módszerrel a levek és az ételből lecsöpögő nedvek belefolynak és összekeverednek a csepegtetőtálca tartalmával. Ez a keverék aztán elpárolog, mely automatikusan megfűszerezi az ételt, ezzel ínycsiklandó ízekkel ruházza fel és biztosítja, hogy a sült, csirke, vagy pulyka nedves és zamatos legyen.
A közvetett módszer használatához, gázgrill használata esetén, vedd le a rácsokat és helyezd a csepegtetőtálcát a közepes fokozaton égő hőforrásra. Ezután önts vizet, vagy valamilyen egyéb folyadékot, mint például gyümölcslevet vagy akár bort a csepegtetőtálcába. Ezután helyezd vissza a sütőrácsokat, majd melegítsd elő a grillt közepes/közepesen alacsony fokozaton. Permetezd vagy kend le a rácsokat olajjal, majd rakd a húst közvetlenül a csepegtetőtálca fölé, a sütőrácsokra. Ezután zárd le a grillsütő fedelét, majd dőlj kényelmesen hátra és pihenj, miközben az ételek teleszívják magukat ínycsiklandó aromákkal. Figyelem: Soha ne hagyd, hogy a csepegtetőtálca kiszáradjon!

Egy égős módszer
Hogyha szeretnéd, tehetsz egy csepegtetőtálcát, közepes lángon, a grill azon oldalára, ahol majd le fogod kapcsolni az égőt. Kezdetnek melegítsd elő a grillt magas fokozaton, majd kapcsold ki az egyik égősort. Kend be, vagy permetezd le a sütőrácsokat olajjal. Perzseld meg egy kicsit a hús mindkét oldalát a grill begyújtott oldalán, majd helyezd át a begyújtatlan oldalra. Szabályozd a hőmérsékletet úgy, hogy megtartod a szükséges hőfokot, mi közepes lángot javaslunk, ha ezt a módszer használod. Ez a sütési technika nem csak sülteknél, de vastagabb steakeknél, karajnál és csontos csirkehúsoknál is remekül működik.

Tipp: Rakott ételek és pörköltek, raguk
Az indirekt főzési módszer pörköltek, raguk és rakott ételek tökéletes elkészítését is lehetővé teszi. Csak kövesd a normál receptet és helyezd az opcionálisan kapható porcelánnal bevont öntöttvas, fedővel ellátott főzőedényt vagy a saját tálad az előmelegített kerti sütőbe. Főzd a kívánt hőfokon a szükséges ideig, és készíts bőséges, tápláló ételeket családi vagy baráti összejövetelekre. Ne feledd időnként megkeverni az ételt, és pótold a szükséges folyadékot!

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu