GRILLEZÉSI MÓDOK - MIT HOGYAN 4. RÉSZ

2017.11.29.
Vissza


Mit-hogyan..? - húsok grillezése

A legtöbb szeletelt húsra igaz, hogy ha a külsejét hirtelen sütjük a legmagasabb hőfokon, ez kérget képez, mely bezárja a szaftokat. Ezután a hőfokot már közepesre lehet venni, és addig grillezni, amíg az ízlés szerint készre sül.  A legjobb, ha a húst csak egyszer fordítjuk meg a kerti sütőn, hogy a legtöbb szaftot meg tudjuk őrizni. A sütési idő elsősorban a hússzelet vastagságától függ. Ez általában kb. kettő és öt perc közötti, ha véresre akarjuk sütni, és a kétszerese, ha jól átsült húst szeretnénk (de amíg még nem ismerjük ki grillsütőnket, vágjunk bele késsel a hús legvastagabb részébe, így felfedjük a hús középső részét, és meglátjuk, hogy átsült-e). Támpontot adhat ennek megállapításához, ha a hús megfordításakor vércseppek jelennek meg a felső felületén a sütés közben. Ez általában közepesen sült és még szaftos hússzeletet jelent. A nagyon vastag szelet húst először hirtelen süssük a kerti sütőn. Aztán csukjuk le a fedelet és süssük tovább az indirekt sütési módszerrel. Az, hogy mennyi ideig kell sütni, attól függ, mennyire vastag a szelet, és hogy mennyire átsütve szeretnénk, de általában 5-15 percig 200°C-on sütve igazi vastag, szaftos steak-et kapunk, mely egyenletesen átsül, és nem ég meg a külseje, még mielőtt a belseje megsülne. Az utolsó fontos lépés az ízletes, szaftos, grillezett hússzelet tálalása előtt az, hogy hagyjuk „pihenni”. Ez azt jelenti, hogy egyszerűen vegyük le a húst a grillről, fedjük le fóliával és helyezzük meleg helyre, például a tető melegítő rácsára, legalább öt percre – ha nagyobb szeletről vagy sültről van szó, akkor tovább. Ez lehetővé teszi, hogy a szaftok újra egyenletesen rendeződjenek el a húsban, és így tálaláskor ízletesebb, szaftosabb szeletet kapunk.

  • Steak és borda grillezése

Kapcsold a kerti sütő lángjait magas (high) fokozatba, csukja le a fedelet, és melegítsd elő a grillt 3-5 percig. Nyisd fel a fedelet és helyezd a húst a sütőrácsra közvetlenül a meggyújtott lángok fölé. Süsd mindkét oldalán, amíg megpirul. Csökkentsd a hőfokot közepesre (medium) és süsd készre.
A grillezési idő a hús vastagságától függ.
Húsfélék: T-bone steak, hátszín, marha borda, Porterhouse steak, New York steak.
Hozzávetőleges sütési idők: Véres: 4-8 perc / Közepes: 10-14 perc / Jól átsült: 15-20 perc

  • Hamburger és kolbász grillezése

Kapcsold a kerti sütő lángjait magas fokozatba, csukd le a fedelet, és melegítsd elő a grillt 3-5 percig. Nyisd fel a fedelet és helyezd a húst a sütőrácsra közvetlenül a meggyújtott lángok fölé. Süsd mindkét oldalán, amíg megpirul. Csökkentsd a hőfokot közepesre és süsd készre. A grillezési idő a hús vastagságától függ.
Húsfélék: hamburgerhúsok, kolbászok
Hozzávetőleges sütési idők: Véres: 4-6 perc / Közepes: 8-10 perc / Jól átsült: 10-15 perc

  • Szárnyasok grillezése

Kapcsold a kerti sütő lángjait magas fokozatba, csukd le a fedelet, és melegítsd elő a grillt 2-3 percig. Majd emeld fel a fedelet, csökkentsd a hőfokot közepesre és süsd készre a szárnyast a meggyújtott láng felett. A szárnyas bőre zsíros, így számítani kell néhány fellobbanásra, ha ezt a direkt módszert alkalmazzuk. Ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a lángra lobbanást, próbáljuk ki a szárnyas grillezését indirekt módszerrel. Helyezd a szárnyast a grill egyik oldalára úgy, hogy az ellenkező oldalon kapcsolja be a lángot közepesre, és ereszd le a grill fedelét. A grillezési idő a szárnyas méretétől függően változó.
Húsfélék: csirkemell (a csontos fele legyen lefelé), szárnyak, combok
Hozzávetőleges sütési idők
Direkt módszer: kb. 15 perc
Indirekt módszer: akár 30 perc
Egész húsfélék: egész szárnyas (a mell része legyen felfelé)
Hozzávetőleges sütési idők: Indirekt módszer: kb. 1 óra

  • Sertés grillezése

Kapcsold a kerti grill lángjait magas fokozatba és melegítsd elő 3-5 percig zárt fedél mellett. Nyisd fel a fedelet, helyezze a sertéshúst a sütőrácsra és süsd addig, amíg megpirul. Csökkentsd a hőfokot közepesre és süsd készre. A grillezési idő a hús vastagságától függ.
Húsfélék: sertés borda, sertésszelet, sertés szűz, kotlett
Hozzávetőleges sütési idők: Véres: 4-8 perc / Közepes: 10-14 perc / Jól átsült: 15-20 perc 

Húsok grillezésekor számtalan grillkiegészítőnk segíthet neked, válassz kedvedre itt!

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu