Hasznos tanácsok kezdőknek és haladóknak

2017.11.30.
Vissza

 

Íme néhány alapvető fontosságú trükk, amitől még profibb grill szakács válhat belőled:

Előmelegítés
A kerti sütőt legalább 10 percig elő kell melegíteni használat előtt, és maximum 10 percig, ha a tető le van csukva, és minden láng a magas (high) állásban van.

Hatékony grillezés
Az indirekt sütés gyakran gyorsabb és csökkenti a lángra lobbanás valószínűségét.
Tehát a fedelet csukva kell tartani, amikor csak lehetséges. Ha a fedél le van csukva, ne kapcsold be az összes lángot, mert ez olyan belső hőfokot hoz létre, mely már túl forró a sütéshez.

Egyenletes barnára sütés
Ahhoz, hogy egyenletesen barnára süljön az étel, kenj vagy permetezz olajat közvetlenül rá a sütőrács helyett. Ez megóvja attól is, hogy a sütőrácsra ragadjon.

További apró trükkök, Neked:

 • Ahhoz, hogy az öntöttvas sütőrács csúcsformában maradjon, a legjobb, ha rajta hagysz egy kis zsiradékot. Miután befejezted a sütést, kapcsold le a gázégőket és csak nagyjából keféld át a rácsot, amíg még forró. Az ételmaradványok könnyebben lejönnek a rácsról, amíg az még forró, a rajta maradó zsírok és olajok pedig karbantartják a rácsot. A legközelebbi használat előtt még egyszer keféld át a rácsot, mielőtt ráhelyezed az ételt.
   
 • Hogy az étel ne tapadjon a rácshoz, mindig készítsd elő grilleződet. Egy ruhával, kefével vagy olajozóval vigyél fel egy kis olajat a rács felületére. Forrósítsd fel a grillezőt a lehető legjobban, majd tedd vissza a sütéshez kiválasztott alacsonyabb hőfokra.
   
 • Mindig tartsd zárva a fedelet! A fedél felnyitásakor eltávozik a hő, mely jelentősen növeli a sütési időt. A lezárt fedél csökkenti a fellobbanások előfordulását is. Csak akkor nyisd fel, ha megforgatod az ételt, illetve amikor ellenőrzöd, hogy elkészült-e.
   
 • A húsokat a hűtőben kell pácolni 4-12 órán át (vagy ennél is hosszabb ideig), méretétől és fajtájától függően. Legyél különösen elővigyázatos a forró nyári hónapokban, és ne hagyj szobahőmérsékleten húst vagy halat 20-30 percnél hosszabb ideig.
   
 • Bambuszpálcikák használata előtt, főleg kebab vagy satay ételek készítésekor, 30 percre áztasd őket  vízbe, hogy nehogy meggyulladjanak.
   
 • A legtöbb gyümölcs nagyon ízletes grillezve
  A keményebb gyümölcsöket be kell dörzsölni egy kis növényi olajjal és közvetlenül a grillrácsokon megsütni, amíg aranysárga színt nem kapnak. A többi gyümölcsöt alufóliába csomagolva egy kis vajjal, barna cukorral és fahéjjal érdemes elkészíteni. Mindkét esetben a gyümölcs aromája felfokozódik. Tálald a grillezett gyümölcsöket kedvenc fagylaltoddal!
   
 • BBQ-szósz hozzáadása
  A paradicsomos vagy cukros grillszószok hamar elégnek, így csupán a sütés utolsó 5-10 percében alkalmazd.
  Ne feledd, a kerti grill kültéri sütőként is funkcionál. Alacsonyabb hőmérséklet mellett és a grillrács magasabbra helyezésével bármilyen süteményreceptet kipróbálhatsz: pitét, tortát vagy kekszet is süthetsz. Ez különösen jól jön, ha vendégeket vársz és el akarod kápráztatni őket.
   
 • A húst a rostokra merőlegesen vágd fel!
  Amikor rostosabb húsokat sütsz, szeleteld csíkokra. Feszítsd széjjel a húst, hogy meg tudd állapítani, melyik irányba fut az erezet, majd a rostokra merőleges irányban darabold fel.
  Amikor báránybordát készítesz, takard le a csontokat alufóliával, hogy ne égjenek meg.
   
 • Hogyan állapíthatjuk meg, mikor van készen a steak?
  Úgy állapíthatjuk meg, hogy a steak készen van-e, hogy a kéz húsos részének keménységét a hüvelykujj tövénél a steakhúshoz hasonlítjuk.
  A bal mutatóujjad érintsd hozzá a bal hüvelykujj végéhez. Ne nyomd meg, a legfinomabb érintés a megfelelő. A jobb mutatóujjaddal bökd meg a bal hüvelykujj tövénél a húsos részt. Az érzés olyan, mint a véres steak tapintása. Most érintsd meg a steaket.
  A közepesen átsütött steak tapintása olyan, mint mikor a bal kéz középső ujja a jobb kéz húsos részéhez ér.
  A jól átsütött steak érzete pedig olyan, mint mikor a bal kéz harmadik ujja megböki a jobb kéz hüvelykujjának tövét. Íme, a tökéletesen elkészített steak titka!
   
 • Mikor baromfit sütsz…
  Használj külön edényt a nyers és a megsütött baromfinak. Moss kezet, mosd el az evőeszközöket és edényeket, valamint a munkafelületet mosószeres vízzel a nyers baromfi után, hogy a baktériumok ne terjedjenek át más élelmiszerekre.
   
 • Használj bátran késztermékeket!
  ​Csak keverd össze, süsd meg és tálald! Ezen termékek hozzáférhetősége változó, de egyre több üzletben megvásárolhatjuk őket. Néhány dolog, ami jó, ha kéznél van: bruschetta kenyér, salsa szósz, pesto szósz, Thai szósz és marinara szósz.
   
 • BBQ munkarend
  Egy teljes ételsor megkomponálása és elkészítése a kerti grillen elsősorban időzítés kérdése. Másodsorban pedig attól függ, hogy ki tudod-e teljes mértékben használni a kerti sütőd előnyeit. Miután előmelegítetted a grillsütőt, helyezz néhány fóliába csomagolt burgonyát a melegítőrácsra. Kezdj néhány grillezett előétellel, majd utána süsd meg a húst. Ne feledd, hogy a legtöbb húsnak jót tesz, ha 10-30 percig állnak, hogy újra magukba nyeljék az ízanyagokat, a nagyobb húsdaraboknak több, a kisebbeknek rövidebb idő kell (az egyetlen kivétel a hal, amely sütés után rögtön tálalható).
  Amíg a hús pihen, dobáld rá a zöldségeket a grillrácsra, az oldalsó égőn pedig készítsd el a szószt. De a grillsütő méretétől és a vendégek számától függően a húst és a zöldségeket sütheted együtt is. A döntés az Te kezedben van.
   
 • A maradék grillezett zöldség utóélete
  A maradék grillezett zöldséget használd grillezett szendvicshez, vagy piríts meg hagymát olívaolajban, adj hozzá grillezett zöldséget, néhány csésze húslevest, főzd kis lángon 20 percig, majd pürésítsd össze. Nagyon ízletes levest kapsz!
   
 • Tartsd frissen…
  … a csöves kukoricát!
  Néha a kukoricát a hűtőben tartjuk egy-két napig felhasználás előtt.
  A kukoricacsövek úgy maradnak frissek, ha levágod minden cső végét, és a csöveket körülbelül másfél centis vízbe állítod. Ne szedd le a csuhét!
  … a citromot és lime-ot!
  Tedd a citromot vagy lime-ot befőttesüvegbe, töltsd meg vízzel és csavard rá szorosan a fedelet. Így hetekig frissen tarthatod!
  … a zöldségeket!
  Helyezz papírtörölközőt a hűtőbe a zöldségtartó aljába, hogy a felesleges nedvességet magába szívja.

 

 

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu