Pácok

2017.03.11.
Vissza

 

 • Olajok
  A pácok olajtartalma zárja az ételbe annak természetes ízét, és megóvja attól, hogy kiszáradjon. Néhány olaj saját aromája is érezhető a bepácolt ételen. Az olíva, szezámmag-, mogyoróolaj, és az ízesített olajak a legjobbak a pácoláshoz.
   
 • Savak
  A savak átrendezik a húsban lévő fehérjeláncokat. Ez a folyamat puhítja meg a húst és a pác ízei is könnyedén felszívódnak a rostjaiban. Ilyen savak például az ecet, a bor, a sherry, a citruslevek, a joghurt és az író. A joghurt és az író nedvességet biztosít a hús számára, míg egy citrus-alapú pác képes szinte „megfőzni” a halat.
   
 • Fűszerezés
  Ez biztosítja a különleges ízhatást. A fokhagyma, a gyömbér és a hagyma kiváló kiindulópontok, azonban, ha intenzívebb fűszeres ízhatásra vágyik, használhat friss fűszernövényeket, chilit vagy esetleg mézet a hús édesítéséhez. A citrom héja, a szójaszósz, a mustár, a só és a bors, a fűszernövények és a csípős fűszerek tartoznak ebbe a csoportba.

A pácolás alapjai
Általános szabályként elmondhatjuk, hogy minél tovább áll egy étel a pácban, annál ízletesebb lesz a végeredmény. Az ideális pácolási időtartam azonban a pácolt alapanyagtól, annak méretétől és a pác típusától függ.
A kisméretű vagy lágy hússzeletek - mint például a bárány vagy marha vesepecsenye, a csirkemell és a tenger gyümölcsei - esetében elegendő a rövidebb pácolási idő (általában 2-4 óra). A nagyobb és keményebb húsok, mint például a csülök, a fartő vagy a lapocka hosszabb pácolási időt igényel (általában 4-6 órát).
Legyél azonban óvatos a savas alapú pácokkal. Ha a húst túl sokáig pácolod ezekben, megváltozhat annak színe és állaga is. Halfilé esetében ehhez nem kell több, mint néhány perc.

Mi a bedörzsölés?
Nem minden pácnak kell folyadékot tartalmaznia – néhány kizárólag száraz összetevőket tartalmaz, mint például fűszernövényeket és csípős fűszereket. Ezeket a keverékeket gyakran bedörzsölő pácként emlegetik (mivel ezeket ténylegesen dörzsöléssel viszik fel a hús felületére). Ha a pácot bedörzsölte a húsba, csirkébe vagy halba, takarja azt le háztartási csomagolófóliával és tegye a hűtőbe.

Biztonsági tanácsok
A nyers húsokhoz vagy szárnyasokhoz használt pácokkal sütés közben locsolgathatod az ételt, vagy felhasználhatod szószok, öntetek alapanyagaként is. Ebben az esetben azonban először fel kell őket főznöd. Öntsd a pácot egy serpenyőbe és főzd 5 percig nagy lángon. Ez minden ártalmas baktériumot elpusztít. A húst, csirkét és halhúst mindig hűtőben pácold.

tectona grandis üzletek

 

Hétfő-Szombat: 10.00-19.00 Vasárnap: 10.00-18.00

Tectona Grandis Selection / 2045 Törökbálint, Tó u. 2.
+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu