Sütési idők és hőmérsékletek

2017.12.01.
Vissza

 

Jól átsütve vagy véresen? Bárány vagy tenger gyömülcsei? Bár a tapasztalatot nem helyettesítheti semmi, mégis megpróbálunk útmutatást adni a főzési időre, hogy átsegítsünk a kezdeti nehézségeken. 

Mit jelent a „jól átsütve”?

Sokszor mást értünk a „véresen” vagy a „jól átsütve” kifejezés alatt. Alábbi rövid útmutatónk segítségével tisztázzuk a fogalmakat, hogy a sütés végén pont olyan legyen a steak, mint amit vártunk.

  • Nagyon véres: a hús színe belül mélyvörös, nagyon nedves, teli van langyos húslével. Érintésre nagyon puha.
  • Véres: a hús színe belül sötétvörös, nagyon nedves, teli van meleg húslével. Érintésre puha.
  • Közepesen véres: a hús színe belül világosabb vörös, nagyon nedves, teli van rózsaszín, meleg húslével. Érintésre puha és rugalmas.Gyengén átsütve: a hús színe belül rózsaszín/piros, nagyon nedves, teli van világos rózsaszín húslével. Érintésre szilárd és rugalmas.
  • Közepesen átsütve: a hús színe belül világosszürke, kissé nedves, egyáltalán nincs vagy világos rózsaszín a leve. Érintésre szilárd.
  • Jól átsütve: a hús színe belül szürke, egyáltalán nincs vagy áttetsző a leve. Érintésre nagyon kemény.

Húshőmérséklet-táblázat

A húshőmérő az egyetlen biztonságos módja annak, hogy ellenőrizd, hogy a hús megfelelően átsült-e. A húshőmérő használata könnyű, azonban néhány dologról ne feledkezz meg:

  • Az érzékelőt a hús legvastagabb részébe szúrd.
  • Győződj meg róla, hogy az érzékelő nem ért csontot.
  • Nagyobb húsdarabnál több helyen is ellenőrizd a hőmérsékletet.
  •  
     Marhahús  Véresen  60  C
       Közepesen átsütve  70  C
       Jól átsütve  75  C
     Bárány  Véresen  60  C
       Közepesen átsütve  70  C
       Jól átsütve  75  C
     Sertés  Véresen  60  C
       Közepesen átsütve  70  C
       Jól átsütve  75  C
     Borjú  Közepesen átsütve  70  C
       Jól átsütve  75  C
     Csirke    85  C
     Baromfi    90  C

Sütési idők és hőmérsékletek

Bár a tapasztalatot nem helyettesítheti semmi, mégis megpróbálunk útmutatást adni a főzési időre, hogy átsegítsünk a kezdeti nehézségeken. A fedél hőmérséklete és az alábbiakban megadott főzési idők némi támpontot nyújtanak, de ne feledd, hogy csak tájékoztató jelleggel közöljük. A konyhában használatos sütőtől eltérően (amelyet kontrollált körülmények között használunk, továbbá szigetelt is) a kerti grillezés alaptermészete, hogy a sütő egy sor különféle körülménynek van kitéve, mint például a külső hőmérséklet, a szél, a nap, a nedvesség és a magasság, amelyek közül mindegyik képes befolyásolni a sütési hőmérsékletet, időt és teljesítményt.
Ha a sütőt és a tetőt hideg időben, hűvös vagy szeles helyen használod, akkor a fedél alatti hőmérséklet jelentősen alacsonyabb lehet és az étel lassabban sül meg. Másrészt, ha a sütőt forró, napos helyen tartod, a fedél alatti hőmérséklet emelkedhet és ez felgyorsíthatja a sütési időt.

Az indirekt sütésnél úgy mehetsz biztosra, ha húshőmérőt használsz, vagy megszurkálod a húst.

Az alábbiakban látható néhány példa a körülbelüli sütési időre.
Iránymutatóként két égőfej közepes lángon, lehajtott fedél mellett a 3, 4 és 5 égős sütő esetében körülbelül 195 °C-t jelent. Két égő közepes lángon, lehajtott fedél mellett a két égőfejes sütő esetében 205 °C-t termel.

Marhahús: 45-55 perc kilogrammonként körülbelül 180 °C-on
Bárány: 45-55 perc kilogrammonként körülbelül 180 °C-on
Sertés: 55-60 perc kilogrammonként körülbelül 170 °C-on
Borjú: 40-50 perc kilogrammonként körülbelül 160 °C-on
Baromfi: 40-50 perc kilogrammonként körülbelül 180 °C-on
Tenger gyümölcsei: 20-30 perc kilogrammonként körülbelül 150 °C-on

 

tectona grandis üzletek

 

Tectona Grandis Selection

2045 Törökbálint, Tó u. 2.

+36(23) 500-576 I info@tectonagrandis.hu

Nyitvatartás:
hétfő-szombat 10.00–18.00
vasárnap zárva